Stressmanagement en ‘werkfit maken’

Re-integreren na een periode van stress en burn-out? Heb je nog meer nodig voor verder herstel en wil je jouw zelfmanagement daarin verbeteren om werkfit te worden? Dat kan! Je kunt nieuwe perspectieven en verborgen talenten ontdekken tijdens jouw re-integratie en tegelijkertijd slim worden in stressmanagement.

LandstraCoaching biedt individuele coaching en groepstrainingen aan over hoe je herstelt van stress en weer zicht krijgt op energiegevende loopbaanperspectieven. Voor de UWV re-integratiedienst 'werkfit maken' werkt Re-Spect samen met LandstraCoaching, gevestigd in Winsum.

Eigenaar van LandstraCoaching is Hilde Landstra en als coach en loopbaanbegeleider werkt zij met de technieken van het CSR-centrum. Daarbij coacht zij op 3 niveaus: lichaam, gedrag en psyche. Deze methode helpt je bij de aanpak en het herstel van chronische stress.

Stress is niet altijd negatief

24 uur per dag actief

Ons leven in het hier en nu kenmerkt zich door een veelvoud aan activiteiten: werk, familie, vrienden, sport, vrijwilligerswerk. 24 uur per dag kunnen we online zijn. Álles is mogelijk door social media en internet. En mede door digitalisering is onze productiviteit op het werk sterk gestegen: we zijn actief en betrokken. Het feit dat je goed presteert, komt door stress en dat is positief. Stress is niet altijd negatief.

Maar onze leefwijze, waarbij alles kan en – vaak ook – ‘moet’ van onszelf of van onze omgeving – heeft ook een keerzijde. Als je steeds ‘aan’ staat en in onze 24-uurs economie alle informatie tot je neemt, als je geen ‘nee’ durft te zeggen en jezelf te veel belast, herstelt je lichaam onvoldoende en ontstaan er lichamelijke, emotionele en cognitieve klachten, ofwel chronische stress is een feit.

Chronische stress

Zorgt voor roofbouw op je lichaam

In de positieve betekenis zorgt stress er dus voor dat je in het dagelijks leven goed functioneert, bijvoorbeeld in de zorg voor je kinderen, als mantelzorger, in het werk en in de sport. Maar bij de negatieve betekenis – chronische stress – krijg je klachten als je te hard werkt, voortdurend over je grenzen gaat en dit zó doet dat je geestelijk ziek raakt of uitgeput.

Deze chronische stress kun je onderverdelen in: fysieke, emotionele en cognitieve klachten.

Voorbeelden hiervan zijn:

Fysieke klachten: Als je energievoorraad opraakt, krijg je vooral last op je zwakke plek: overigens is dat voor iedere persoon weer verschillend. De een is vatbaar voor infecties en de ander krijgt last van zijn maag of heeft hartkloppingen.

Emotionele klachten: Je hebt last van somberheid, angst of depressie en je voelt je schuldig.

Cognitieve klachten: Je hebt concentratieverlies en je kunt minder putten uit je creativiteit. Verder heb je moeite om prioriteiten te stellen en twijfel je aan eigen kunnen.

Voortdurende chronische stress zorgt voor uitputting (roofbouw) op je lichaam.

‘Werkfit maken’ en de CSR-methode

1. Roofbouw stoppen en fysiek herstel
Doelen zijn het normaliseren van het herstelvermogen en het aanleren van gezond herstelgedrag.

2. Reserves aanvullen en zelfmanagement
Doelen zijn de opbouw van vitaliteit en het verbeteren van zelfmanagementvaardigheden.

3. Re-integreren en conditie-opbouw
Doelen zijn het opbouwen van de conditie, taken oppakken en stijgend herstel vasthouden.

Voor de UWV-dienst ‘werkfit maken’ ligt de focus vooral op fase 2 en 3. Mocht het zo zijn dat na de intake blijkt dat de focus vooral nog op het fysieke herstel ligt, dan maken we afspraken over een interventie voorafgaand het traject ‘werkfit maken’.

Groepstraining ‘werkfit maken’

Vergroot je mentale veerkracht

LandstraCoaching geeft groepstrainingen stressmanagement voor kleine groepen met minimaal 4 en maximaal 8 personen. In deze groepen leer je van elkaar over stress en herstel en het vergroten van je mentale veerkracht. De groepen zijn bewust klein om zo mogelijk een veilige bedding te bieden voor de deelnemers.

  • Hoe kan ik mijn herstelvaardigheden vergroten?
  • Wat is gezond zelf- en energiemanagement?
  • Hoe combineer ik herstel met re-integratie en loopbaanoriëntatie?

Een belangrijk programma-onderdeel van de workshop is je eigen zelfzorgplan maken om werkfit te worden.

Je gaat op zoek naar je persoonlijke kernwaarden, vervolgens naar je energiegevers en energienemers. Daarna ga je aan de slag met concrete stappen om aan meer zelfzorg te doen.

Je persoonlijke kernwaarden verklaren waarom je de dingen doet, die je fijn vindt. Het zijn je drijfveren die het waarom van je handelen verklaren. Meer doen van dat wat je echt belangrijk vindt geeft voldoening en kan je tegelijkertijd ook echt ontspannen, zin geven en zorgen voor balans.

Handelen naar jouw kernwaarden geeft energie: je doet aan “zelfzorg”.

In samenwerking met Landstracoaching ondersteunt Re-Spect je graag bij jouw herstel en loopbaanoriëntatie als onderdelen in jouw re-integratieplan. Daarbij mag je helemaal jezelf zijn en aangeven wat jij nodig hebt om weer in je kracht te komen. Samen met jou organiseren we een ontdekkingsreis passend bij jouw niveau en uitdagingen. Spelen mag!

06-46076446
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.landstracoaching.nl

Kunnen we je een ondernemend perspectief bieden?

9.7 voor Onderzoek Klanttevredenheid 2022 Contenza

Contact

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.