Ondernemerstraject

Re-Spect biedt een uniek ondernemersprogramma aan. Het programma is gebaseerd op 20 jaar werkervaring met re-integrerende startende ondernemers. Het programma wordt in 3 varianten aangeboden. De sprint, de 4 mijl en de10 mijl.

Ben ik een ondernemer?

We starten met de oriëntatie en afstemmingsfase. Tijdens deze fase stemmen we samen ons aanbod zo goed mogelijk op de wensen en behoeften van jou als ondernemer af. De volgende onderdelen maken deel uit van deze fase:

  • Oriëntatie en kennismaking
  • E-scan ondernemerstest
  • De ondernemer aan het woord

Oriëntatie en kennismaking

Een greep uit de vragen die tijdens het oriënterende en kennismakende gesprek worden besproken: Waarom wil je een bedrijf starten? Wat is je ondernemersidee? Hoe ziet je bedrijf er over 2 jaar uit? Welke klanten help jij het liefst en waarom? Hoe is je ondernemersidee ontstaan? Wat vinden anderen van je plannen? Wat verwacht je van ons? We verkrijgen zo een eerste indruk van jouw intrinsieke motivatie en de realiteitszin van de plannen. De ondernemer verscherpt zijn ondernemersidee door deze vragen te beantwoorden.

Hoe ondernemend ben jij?

De ondernemer ontdekt dit door de e-scan ondernemerstest te maken. De e-scan ondernemerstest is de meest gebruikte ondernemerstest in Nederland. Sterke en minder sterke eigenschappen van de ondernemer worden in een helder rapport verwoord. Dit rapport wordt uitvoerig met jouw als ondernemer besproken.

De Ondernemer aan het woord

de ondernemer werkt de bijlage “De ondernemer aan het woord” uit. Het ondernemersidee, visie op marktmogelijkheden, doelstellingen en motivatie, visie op eventuele belemmeringen voor ondernemerschap en tijdsplanning worden in deze bijlage door jou als ondernemer uitgewerkt.

Na het kennismakende en oriënterende gesprek, het maken en bespreken van de e-scan ondernemerstest en het uitwerken van de bijlage “ De ondernemer aan het woord”, bepalen we of de voorbereidingsperiode wordt ingezet. De intrinsieke motivatie van jou als ondernemer en de realiteitszin van het ondernemersidee zijn hierin doorslaggevend.

Voorbereidingsperiode

Het eindresultaat van de voorbereidingsperiode is een aantrekkelijk, overzichtelijk, leesbaar en in potentie levensvatbaar bedrijfsplan. In deze periode stimuleren we de kleinschalige start van het eigen bedrijf. De voorbereidingsperiode duurt minimaal 4 en maximaal 12 maanden.

“Ik werk voor mijzelf” Centraal in de aanpak van Re-Spect staat de methodiek “Ik werk voor mezelf”. Onze dienstverlening is hierop afgestemd. Het boek “Ik werk voor mezelf” is een overzichtelijk, praktisch en zeer leesbaar ondernemershandboek. Aan de hand van dit boek werk jij als ondernemer aan je ondernemersplan. De voorbereidingsperiode bestaat uit een drietal onderdelen:

  • 9 ondernemersworkshops
  • Individuele coaching
  • Cursus eenvoudig boekhouden

We starten met de door Re-Spect ontwikkelde cyclus van 9 ondernemersworkshops. In workshop 9 presenteert iedere ondernemer zijn of haar concept ondernemersplan. Elke workshop duurt een dagdeel. Het maximum aantal deelnemers per groep bedraagt 8.

Onderwerp Inhoud
Week 1 Wat heb je aan een ondernemersplan Wat is een ondernemersplan. Wanneer is een ondernemersplan goed. In de rol van bedrijfsadviseur beoordeel je samen een reeds bestaand ondernemersplan. Is dit plan haalbaar of niet?
Week 2 Ondernemen, een heel nieuw vak Waarom wil je ondernemen. Wat is je ondernemersvisie en droom. Wat is succes voor jou. Je verzorgt je eigen presentatie en luistert actief naar je collega ondernemers.
Week 3 Markt, wat ga je verkopen Welke problemen los jij voor je klant op. Wat is het resultaat van jouw product of dienstverlening vanuit het perspectief van je klant. Hoe koopt je klant. Vaststellen van voor je klant relevante koopmotieven.
Week 4 Markt, je aanbod en de externe omgeving Welke klant help jij het allerliefst. Waarom het kiezen van een doelgroep cruciaal is. Je stelt je eigen product-marktcombinatie samen.
Week 5 De Omgekeerde Begroting Wat is je minimale weekomzet nadat je de bedrijfskosten en je gewenst inkomen hebt bepaald. Een uiterst praktisch uitgangspunt voor eigen marktonderzoek.
Week 6 De markt onderzoeken kun jezelf Hoe kom jij in gesprek met je doelgroep. Hoe kun je regionale netwerken inzetten voor je onderzoek. Social media als instrument voor persoonlijk marktonderzoek. Hoe presenteer jij je bedrijf.
Week 7 Hoe maak je zelf je financiële plan Aan de hand van een praktisch Excel model wordt de openingsbalans en de exploitatiebegroting uitgewerkt. Zo maak je zelf je financiële plan.
Week 8 Hoe hou jij focus als ondernemer Hoe organiseer jij je werkweek. Hoe ga je om met diverse afleidingen en prikkels. Hoe werk je effectief.
Week 9 Jouw ondernemersplan De finale: Je presenteert het resultaat, je eigen ondernemersplan.

Een beknopte weergave van de workshops:

Individuele coaching

Het door jou in workshop 9 gepresenteerde concept ondernemersplan wordt altijd uitvoerig met de ondernemerscoach besproken. Tijdens dit gesprek worden de accenten voor de resterende voorbereidingsperiode bepaald. Periodiek vinden coaching gesprekken plaats. De voortgang in het traject wordt bewaakt. Vorderingen in persoonlijk netwerken en marktonderzoek worden besproken. Ervaring leert dat het maken van het financiële plan een belangrijk onderwerp is in het eindstadium van de voorbereidingsperiode. Dit is helemaal van toepassing als uit het ondernemersplan blijkt dat er een financieringsbehoefte voor de start van het bedrijf is. Re-Spect biedt deze specifieke coaching.

Eenvoudig boekhouden voor de kleine ondernemer

Re-Spect werkt al ruim 8 jaar samen met www.adminiles.nl. Adminiles verzorgt een eenvoudige, praktische en daarom voor onze startende ondernemers een zeer effectieve administratie- / boekhoudtraining. Na de training weet jij als ondernemer wat van jou op administratief en fiscaal gebied wordt verwacht. Deze training duurt 3 dagdelen.

Nazorg

Tijdens de nazorg bieden wij actieve ondersteuning aan om het ondernemersplan te implementeren. Als ondernemer kun jij gedurende deze periode met al je vragen terecht bij de ondernemerscoach. Wij bieden nazorg in twee varianten aan. De ondernemer kan kiezen uit Individuele nazorg of deelname aan ondernemersintervisie. De intervisie organiseren wij in een groep van maximaal 6 ondernemers onder leiding van een ondernemerscoach.

Kan ik je helpen met ondernemen of
om zicht te krijgen op cijfers in jouw eigen bedrijf?

Contact

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.