Het Re-Spect ondernemerstraject

Re-Spect biedt een integraal ondernemersprogramma aan. Het programma is gebaseerd op 20 jaar werkervaring met re-integrerende startende ondernemers.

We bieden geen antwoorden maar stellen vragen, veel vragen. We hanteren een frisse aanpak. We maken het simpel, stellen focus centraal en draaien zaken graag om. We starten met de volgende drie onderdelen:

Oriëntatie en kennismaking

Een greep uit de vele vragen die tijdens het oriënterende en kennismakende gesprek worden besproken: Waarom wil je een bedrijf starten? Wat is je ondernemersidee? Hoe ziet je bedrijf er over 2 jaar uit? Welke klanten help jij het liefst en waarom? Hoe is je ondernemersidee ontstaan? Wat vinden anderen van je plannen? Wat verwacht je van ons? Je verscherpt je ondernemersblik door deze en nog meer vragen te beantwoorden.

Ben ik een ondernemer?

Je ontdekt dit door de e-scan ondernemerstest te maken. De e-scan ondernemerstest is de meest gebruikte ondernemerstest in Nederland. Sterke en minder sterke ondernemerseigenschappen worden in een helder rapport verwoord. Dit rapport wordt uitvoerig met jouw besproken.  

De Ondernemer aan het woord

Je werkt de bijlage “De ondernemer aan het woord” uit. Het ondernemersidee, visie op marktmogelijkheden, doelstellingen en motivatie, visie op eventuele belemmeringen voor ondernemerschap en tijdsplanning worden in deze bijlage door jou uitgewerkt.

Na deze 3 onderdelen  bepalen we samen of de voorbereidingsperiode wordt ingezet. Jouw motivatie en de realiteitszin van je ondernemersidee zijn hierin doorslaggevend.

Voorbereidingsperiode

Een verfrissend, anders, simpel  en krachtig bedrijfsplan is het eindresultaat van deze periode. We stimuleren een snelle kleinschalige start van het eigen bedrijf. De voorbereidingsperiode duurt minimaal 4 en maximaal 12 maanden. Centraal in de aanpak van Re-Spect staat het praktische en zeer leesbare ondernemershandboek “Ik werk voor mezelf”. Aan de hand van dit boek werk jij stap voor stap aan je ondernemersplan. De voorbereidingsperiode bestaat uit een drietal onderdelen:

  • 9 ondernemersworkshops
  • Individuele coaching
  • Cursus eenvoudig boekhouden

We starten met de door ons ontwikkelde cyclus van 9 ondernemersworkshops. In workshop 9 presenteer jij je concept ondernemersplan. Elke workshop duurt een dagdeel. Het maximum aantal deelnemers per groep bedraagt 8.

Wiebe Re Spect 2 min

Een beknopte weergave van de workshops:

Week 1 Wat heb je aan een ondernemersplan? Wat is een ondernemersplan? Wanneer is een ondernemersplan goed? In de rol van bedrijfsadviseur beoordeel je samen een reeds bestaand ondernemersplan. Is dit plan haalbaar of niet?
Week 2 Ondernemen, een heel nieuw vak Waarom wil je ondernemen? Wat is je ondernemersvisie en droom? Wat is succes voor jou? Je verzorgt je eigen presentatie en luistert actief naar je collega ondernemers.
Week 3 Markt, wat ga je verkopen? Welke problemen los jij voor je klant op? Wat is het resultaat van jouw product of dienstverlening vanuit het perspectief van je klant? Hoe koopt je klant? Vaststellen van voor je klant relevante koopmotieven.
Week 4 Markt, je aanbod en de externe omgeving Welke klant help jij het allerliefst? Waarom het kiezen van een doelgroep cruciaal is. Je stelt je eigen product-marktcombinatie samen.
Week 5 De Omgekeerde Begroting Wat is je minimale weekomzet nadat je de bedrijfskosten en je gewenst inkomen hebt bepaald? Een uiterst praktisch uitgangspunt voor eigen marktonderzoek.
Week 6 De markt onderzoeken kun jezelf Hoe kom jij in gesprek met je doelgroep? Hoe kun je regionale netwerken inzetten voor je onderzoek. Social media als instrument voor persoonlijk marktonderzoek? Hoe presenteer jij je bedrijf?
Week 7 Hoe maak je zelf je financiële plan? Aan de hand van een praktisch Excel model wordt de openingsbalans en de exploitatiebegroting uitgewerkt. Zo maak je zelf je financiële plan.
Week 8 Hoe hou jij focus als ondernemer? Hoe organiseer jij je werkweek? Hoe ga je om met diverse afleidingen en prikkels? Hoe werk je effectief?
Week 9 Jouw ondernemersplan De finale: je presenteert het resultaat, je eigen ondernemersplan.

Individuele coaching

Het door jou in workshop 9 gepresenteerde ondernemersplan wordt altijd uitvoerig met de ondernemerscoach besproken. Tijdens dit gesprek worden de accenten voor de resterende voorbereidingsperiode bepaald. Met regelmaat vinden coaching gesprekken plaats. De voortgang in het traject wordt bewaakt. Vorderingen in persoonlijk netwerken en marktonderzoek worden besproken. Ervaring leert dat het maken van het financiële plan een belangrijk onderwerp is in het eindstadium van de voorbereidingsperiode. Dit is helemaal van toepassing als uit het ondernemersplan blijkt dat er een financieringsbehoefte voor de start van het bedrijf is. Re-Spect biedt deze specifieke coaching.

Eenvoudig boekhouden voor de kleine ondernemer

Re-Spect werkt al ruim 8  jaar samen met adminiles. Adminiles verzorgt een eenvoudige, praktische en daarom voor onze startende ondernemers een zeer effectieve administratie- / boekhoudtraining. Na de training weet jij als ondernemer wat van jou op administratief en fiscaal gebied wordt verwacht. Deze training duurt 3 dagdelen.

Nazorg

Tijdens de nazorg bieden wij actieve ondersteuning aan om het ondernemersplan te implementeren. Als ondernemer kun jij gedurende deze periode met al je vragen terecht bij de ondernemerscoach. Wij bieden nazorg in twee varianten aan. De ondernemer kan kiezen uit Individuele nazorg of deelname aan ondernemersintervisie. De intervisie organiseren wij in een groep van maximaal 6 ondernemers onder leiding van een ondernemerscoach.

Kunnen we je een ondernemend perspectief bieden?

9.7 voor Onderzoek Klanttevredenheid 2022 Contenza

Contact

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.