Liquiditeitsbegroting

Zicht op maandelijkse inkomsten en uitgaven

Waar in de Omgekeerde Begroting en exploitatiebegroting wordt gesproken over omzet en kosten spreken we in de liquiditeitsbegroting over inkomsten en uitgaven. De liquiditeitsbegroting toont de maandelijkse geldstromen in je eigen bedrijf.

Aan de slag

Stap 1: Beginsaldo bedrijfsrekening

Download het bestand hier. Noteer als eerste de naam van je eigen bedrijf linksboven en het jaartal rechtsboven. Noteer dan het startsaldo van je bedrijfsrekening in januari.

Stap 2: Inkomsten

Noteer de verwachte ontvangsten per maand. Ontvangsten zijn bedragen inclusief BTW. Het gaat om het bedrag dat op jouw bedrijfsrekening binnenkomt. Noteer de ontvangsten in de juiste maand. Als jouw opdrachtgever een betalingstermijn van 60 dagen hanteert, zal je hier rekening mee moeten houden. De factuur die jij in maart verstuurt, wordt dan pas in mei betaald. Als je een geldlening van de bank ontvangt of als je privé geld in je eigen bedrijf stopt, noteer je dit bij overige ontvangsten.

Stap 3: Uitgaven

Noteer de al bekende bedrijfsuitgaven. De categorieën komen overeen met de Omgekeerde Begroting en de exploitatiebegroting. Noteer hier alle uitgaven die jij verwacht voor het betreffende jaar. Noteer de uitgaven in de juiste maand. De bedragen zijn inclusief BTW. Als je goederen in maart inkoopt die je pas in mei hoeft te betalen noteer je de uitgave in mei.

Stap 4: BTW

Waarschijnlijk moet jij ieder kwartaal aangifte voor de BTW doen. In januari, april, juli en oktober betaal je BTW of ontvang je BTW terug. In het eerste geval betreft het uitgaven en in het tweede geval zijn het ontvangsten.

Stap 5: Overige uitgaven

Na de BTW vul je de laatste uitgaven in. In jouw startjaar betaal je zeer waarschijnlijk nog geen inkomstenbelasting en een eigen bijdrage premie ziektekostenverzekering. Vanaf het tweede jaar doe je dit waarschijnlijk wel. De belastingdienst kan later besluiten je vooraf al inkomstenbelasting en een eigen bijdrage premie ziektekostenverzekering te laten betalen.

Hulp nodig?

Als je vragen hebt over jouw liquiditeitsbegroting, neem dan vrijblijvend contact met Re-Spect op. Wil je de training en/of e-learning de Omgekeerde Begroting volgen, neem ook dan contact met Re-Spect op.